Våren er tilbakelagt og mange nyter nå sommeren som er på full fart inn over oss. Vi har ikke hatt koronasmitte her i Kåfjord, landet ble tidlig stengt ned og man fikk slått ned massespredningen av smitten. Vi i vår kommune har derfor ikke sett hva dette viruset er i stand til, men har likevel levd under like inngripende tiltak som feks Oslo.

Jeg synes Kåfjords befolkning skal klappe seg selv på skuldrene for fantastisk innsats i smittevern denne våren, alle har fulgt reglene og smitten har derfor ikke nådd oss.

Jeg ser nå at samfunnet åpnes veldig opp. Regjeringen fraråder fortsatt all reise som ikke er strengt tatt nødvendig, men reklamerer samtidig for Norgesferie og åpner grensene til flere andre land. Dette oppfattes naturlig nok som aksept for å reise på ferie. Befolkningen kommer i sommer til å møtes på tvers av kommuner, fylker og land. Folk kommer reisende til Kåfjord fra fjern og nær, og vil besøke sine eldre slektninger. Det vil fortsatt være strenge besøksrestriksjoner for pasienter på sykehjem.

Allerede nå ser vi små lokale økninger i smittetallene rundt omkring i Norge.

For de aller fleste vil covid-19 gi milde symptomer. Det er deg med milde symptomer som er farligst. Dette fordi man gjerne bagatelliserer dette og holder seg ikke hjemme, men oppsøker mennesker og sosiale sammenkomster.

De som er mer syk, der man er sengeliggende med feber vil naturlig holde seg mer i ro.

Jeg ønsker bare oppfordre dere alle å fortsatt følge de tre gyldne regler for smittevern:

  1. Hold deg hjemme når du er syk
  2. Vask hendene før måltider (du tar hendene mot munnen som øker risiko for at du smittes), etter du har vært på offentlige steder etc.
  3. Unngå folketrengsel, bestreb å hold avstand til de rundt deg som ikke er i familie, reisefølge etc.

Viruset er ikke i Kåfjord, men den er der ute. Hold Kåfjord smittefri i sommer!

Med vennlig hilsen

Anita Monsen Pedersen               
Kommuneoverlege i Kåfjord kommune