Kommuneoverlegen i Kåfjord har gått ut med en pressemelding som bør virke beroligende på mange. Her forklarer hun hvorfor det er viktig at smitten blir spredt ut i tid slik at ikke så mange blir syke samtidig.

Beredskapsledelsen i Kåfjord kommune har hatt møte i dag og ønsker å legge vekt på følgende råd fra folkehelseinstituttet.

Hvem skal holde seg hjemme?

​Hvis du tilhører en av følgende grupper, så skal du være hjemme:

 • Du mistenker at du kan være smittet.
 • Du har fått bekreftet at du er smittet.
 • Du er bekreftet syk av covid-19, men trenger ikke å legges inn på sykehus.
 • Du har hatt nær kontakt med en som er bekreftet smittet, eller en du bor sammen med er bekreftet smittet (nærkontakt).
 • Alle som har vært på reise utenlands skal være i karantene 14 dager fra den dagen de kom hjem. Dette gjelder fra 17. mars.
 • Regjeringen har fra 15. mars vedtatt lov som kan forby opphold på hytte og fritidseiendommer utenfor egen kommune. Karantene og isolasjon skal skje i hjemmet og ikke på hytta.

Hva betyr det å være hjemme?

 • Hjemmeisolering: Hvis legen din har sagt at du har Covid-19, eller hvis du venter på prøvesvar, må du holde deg helt isolert slik at du ikke smitter andre. Hjemme-isolasjon betyr at du skal være isolert fra alle, også fra dem du bor sammen med. Du kan ikke gå ut, du bør være på et rom for deg selv, spise på rommet og må ikke dele håndkle med andre. Hvis tilstanden din forverrer seg, må du kontakte lege på telefon. Det går også an å være isolert på sykehus. Isolasjonen varer til legen sier at du er smittefri, eller at prøveresultatet viser at du ikke har Covid-19.
 • Hjemmekarantene: Hvis legen din har sagt at du ikke er syk, men at du har vært utsatt for smitte, må du være i karantene. Du må holde deg hjemme men det er ikke like strengt som ved hjemme-isolasjon. Hjemme-karantene betyr at du skal redusere kontakt med andre mennesker mest mulig, men du behøver ikke være helt isolert. Du kan ikke gå på skole, jobb, og andre aktiviteter og du kan ikke ta kollektivtransport (buss, trikk, t-bane, tog, fly eller ferge),men du kan gå en tur ute alene. Dersom du begynner å få hoste, halsbetennelse, er kortpustet eller har feber, kontakt lege på telefon. Hjemme-karantene varer til 14 dager etter at du har vært smitteutsatt.

Hjemmekarantene omfatter å

 • ikke gå på jobb eller skole
 • Ikke gå på butikk
 • unngå reiser
 • ikke ta offentlig transport
 • unngå andre steder der man lett kommer nær andre
 • unngå nær kontakt med andre
 • karantene og isolasjon skal skje i hjemmet og ikke på hytta

Jeg er i hjemmekarantene eller hjemmeisolering. Hva gjør jeg og de jeg bor sammen med nå?

Det er viktig at du er årvåken på utvikling av symptomer som hoste, halsbetennelse, kortpustethet eller feber. Dersom du er nærkontakt til en person med påvist covid-19 og får symptomer, skal du ringe lege.

Personer i karantene uten symptomer anses å utgjøre en lav risiko for smitte. Det er derfor ikke nødvendig for deg og husstandsmedlemmer å følge spesielle råd for beskyttelse ut over håndhygiene og andre grunnleggende smitteverntiltak. God håndhygiene med hyppig håndvask med såpe og vann anbefales, spesielt etter toalettbesøk, før matlaging og før måltider.

Hjemmekontor og hjemmekarantene

De som har en jobb som helt eller delvis kan gjøres hjemmefra kan ha hjemmekontor om de sitter i karantene. Denne løsningen anbefales for så mange som mulig selv om de ikke er i karantene. Ta kontakt med din arbeidsgiver og undersøk om du kan ha hjemmekontor i en periode nå.

Legg merke til at det er kommet sterke signaler fra regjeringen om at karantene og isolasjon i fritidsbolig eller liknende utenfor egen bostedskommune ikke kan tillates.

Reiseråd

Utenriksdepartementet fraråder fra 14.mars 2020 alle utenlandsreiser som ikke er strengt nødvendig. Dette er den strengeste form for reiseråd som kan gis.

Vi oppfordrer innbyggerne i Kåfjord om å ikke reise innenlands heller i en tid fremover - om dette ikke er nødvendig. Les flere reiseråd fra helsedirektoratet her: https://helsenorge.no/koronavirus/reise#Kan-jeg-reise-innenlands?