Kåfjord kommune har avlagt årsregnskap 2023 til revisjon. Regnskapet viser et netto driftsunderskudd på 16,3 million, hvorav netto 5,6 million disponeres mot fond. Kommunen har derfor et merforbruk på i underkant av 10,7 million, som må fremføres for inndekning senere år. 

Administrasjonen jobber med å analysere årsakene til det store avviket, og vi ser at det er oppvekst- og omsorgssektorene som er driverne her.

Formannskapet behandlet saken 12. mars og har vedtatt at kommunedirektøren skal iverksette følgende tiltak:

1. Det innføres umiddelbar innkjøpsstopp. Det er kun innkjøp av varer og tjenester som er høyst nødvendig for driften som tillates.
2. Det innføres politisk godkjenning (formannskapet/hovedutvalg) før stillinger lyses ut.
3. Som hovedregel tilsettes det ikke i vakante stillinger. Arbeidsoppgaver fordeles ut i organisasjonen.
4. Utgifter til vikarer, overtid og ekstravakter skal begrenses til et minimum.
5. Der det påløper utgifter til overtid og ekstravakter så skal utbetaling til ansatte foretas påfølgende måned
6. Reiseregninger skal innleveres umiddelbart etter gjennomført reise for utbetaling på neste lønnskjøring
7. Reiseaktivitet og kursdeltakelse skal reduseres til et minimum. Bruk av Teams som møteplattform skal erstatte reisevirksomhet så langt det lar seg gjøre.
8. Det innføres rapportering på regnskap satt opp mot budsjett til samtlige utvalgsmøter for formannskap, kommunestyre, utvalg for oppvekst, utvalg for helse og omsorg, og utvalg for miljø, drift og utvikling.
9. Prosjektstillinger som belaster driftsbudsjettet evalueres
10. Plan for å få kontroll på økonomien og detaljårsak til overforbruk legges fram for formannskapet 11. april.

 

Formannskapet var tydelig på at årsresultatet er skuffende og veldig overraskende stort satt opp mot tidligere tilbakemeldinger som er gitt ved rapporteringer til kommunestyret i tertialrapporter. Det er et betydelig merforbruk mellom oktober 2023 og avlagt regnskap i mars 2024. Dette uten at folkevalgte er blitt orientert, og dermed ikke hatt mulighet til å gjøre tiltak. Noe som sees på som svært alvorlig, og vil medføre at det fra politisk side settes fokus på hyppigere frekvens i økonomirapporteringene. Årsakene til et så stort merforbruk vil bli gransket og lagt fram for folkevalgte (jfr. punkt 10).

 

Olderdalen, 13.3.24

 

Ordfører Bernt Eirik Isaksen Lyngstad

Kommunedirektør Trond-Arne Hoe

Økonomisjef Bjørn-Even Salamonsen