Sammen med kulturskolen har vi arrangert en workshop hvor barna skulle gjenskape tradisjonelle samiske skikkelser i pixel art.
Første dag var vi i det stemningsfulle utstillingslokalet ved Senter for nordlige folk / Davvi álbmogiid guovddáš i Manndalen, hvor Idar Pedersen skapte en magisk atmosfære med historier om stallu, rávga, háldi og andre mystiske skikkelser fra samisk mytologi.
Dagen etter fikk de, under veiledning fra Ernie Roby-Tomic ved Sámi allaskuvla / Sámi University of Applied Sciences, utfolde seg kreativt med disse historiene gjennom å designe sine egne samiske Final boss-karakterer i Aseprite. Som en spennende finale hadde Ernie laget et spill hvor elevene fikk kjempe mot sine egne Final boss-karakterer!


Denne måneden har vi også gjennomført en tredagers Game Jam med 7. klasse, - i et unikt digitalt samarbeid med elever fra kulturskolene i Gøteborg, Stockholm og Malmø!
Ved å bruke Discord som plattform har vi skapt en møteplass for aspirerende spillutviklere på tvers av landegrenser. Disse elvene har nå fått verdifull erfaring med kreativ prosess, lagarbeid og programmering, samtidig som skolene har svart ut flere punkter i læreplanen , - i flere fag.
Det svenske kulturrådet har omtalt arrangementet på sin nettside: https://www.kulturradet.se/.../2024/hostlov-med-game-jam/
KRED Norge har i samarbeid med Handikappede Barns Foreldreforening, Ecura BPA og E-sport Alliansen gitt ut en veileder om tilpasning av spillmiljøer for de med funksjonsnedsettelser. Veilederen fokuserer på praktisk tilrettelegging, med eksempler på utstyr, spill og støttefunksjoner, slik at det skal bli enklere å ta høyde for denne gruppen når man skaper inkluderende møteplasser for datakultur.

Denne måneden har vi veiledet Andøy kommune om aktuelle aktiviteter og utstyrsvalg. For oppfølgingstjenesten ved Troms fylkeskommune holdt vi et foredrag på Senja VGS om å nå ut til ungdom gjennom å ta dataspill på alvor. Vi deltok også på Kulturskolerådet og Norsk kulturforums konferanse Kulturbæring i Bodø, hvor det ble flere gode samtaler om kulturell bærekraft og kulturens rolle som samfunnsbygger.
Vi har fått besøk fra hospitanter som jobber i kultursektoren i Romania, lærere fra Slettelva skole i Tromsø, representanter fra administrasjonen i Troms fylkeskommune, og gjester fra Nordreisa VGS. Alle disse besøkene gir oss mulighet til å vise den innovative utformingen av kulturhuset og informere om hvordan vi integrerer dataspillkultur i det helhetlige kulturtilbudet.
Vi fikk nyss om to ukrainske elever fra Nordreisa VGS som hadde utfordringer med å finne treukers praksisplass. Vi tok de inn og etter litt kartlegging og gamingsnakk har de startet opp med prosjektet Kvenheim, - å skape en kvensk landsby i spillet Valheim.
Gjennom prosjektet har de allerede lært utrolig mye om kvensk kultur. De tar masse inititativ og jobber på, dyktige ungdommer!




- Frank Haugseth