De nye veiviserne er Elle Rávdná Näkkäläjärvi (19) fra Kautokeino, Mirja Cicilia Andersson Renander (18) fra Nerskogen i Rennebu, Lemet Johanas Nystad (21) fra Karasjok og Vibeke Persen (21) fra Holmesund i Tana. 

  • Jeg gleder meg masse til å ta fatt på året og er klar for det det har å by på, sier den nyvalgte veiviserne Vibeke Persen fornøyd.

Rektor ved Samisk høgskole Laila Susanne Vars overakk guksier som gave fra høgskolen til alle de nye veiviserne. Dermed er de nye veiviserne klar for å fortelle om den samiske kulturen også over en kaffekopp.

  • Samisk høgskole er veldig stolt over å kunne offentliggjøre hvem som er blitt valgt ut som Samiske veivisere for det neste året. Veiviserordningen gir ungdom over hele landet økt kunnskap om samer, samiske samfunn og om samisk kultur. Økt kunnskap er nøkkelen til å bekjempe fordommer, hatytringer og hets mot samer. Disse ungdommene har en viktig jobb foran seg og vi på Samisk høgskole vil sørge for at de kan utføre sitt oppdrag på en god måte, til tross for at samfunnet fortsatt er preget av pandemien og dette også vil påvirke veivisernes hverdag, sier rektor ved Samisk høgskole, Laila Susanne Vars.  

Statssekretær fra Kunnskapsdepartementet Anja Johansen sier dette er en viktig ordning.

  • Samer er en del av Norge og det er viktig at norsk ungdom får kunnskap om samer og samisk kultur slik at vi kan bekjempe fordommmer og negative holdninger, sa statssekretær Anja Johansen fra Kunnskapsdepartementet da hun holdt tale til veiviserne i offentliggjøringen. 

Samisk høgskole har ansvaret for veiviserordningen. Kommunal- og moderniseringsdepartementet (KMD) finansierer ordningen. Veiviserne tar studiet “Samisk kultur- og samfunnskunnskap” ved Samisk høgskole. De får 60 studiepoeng og får tildelt studiestipend. De besøker skoler og andre ungdomsarenaer i Norge.

Ta kontakt med de nye samiske veiviserne:

Elle Rávdná Näkkäläjärvi (941 89 499), Mirja Cicilia Andersson Renander (414 61 459),
Lemet Johanas Nystad (908 11 204), Vibeke Persen (941 80 433)

For mer info, ring:

Eva Måsø, Rådgiver, Samisk høgskole, tlf +47 975 60 589
Laila Susanne Vars, Rektor, Samisk Høgskole, tlf +47 453 97 70