Både i Kåfjord og nasjonalt satses det på at du som innbygger skal bo trygt hjemme lengst mulig, og samtidig ha en god alderdom. Kåfjord kommune jobber med forebyggende arbeid og har fokus på folkehelsearbeid gjennom ulike tiltak. Det stilles også forventninger til at hver enkelt innbygger planlegger sin egen alderdom med tanke på å unngå og forebygge sykdom.

Regjeringen la fram ny eldrereform - regjeringen.no

I Kåfjord satser vi på hjemmebaserte og forebyggende tjenester for å utsette behovet for institusjonsplass.  Institusjonsplass tildeles etter kriterier og ut fra vurdering av pasientens funksjonsnivå.  

Framover vil vi få flere eldre som vil ha behov for bistand fra helsevesenet. Samtidig opplever vi at tilgangen på helsepersonell ikke samsvarer med det økte behovet for helsehjelp. Det vil derfor kreves god samhandling med innbyggerne, pårørende og frivilligheten for å håndtere disse utfordringene.

Kåfjord kommune jobber til enhver tid for å gi lovpålagte tjenester, men erkjenner at det er utfordrende med å innfri dagens forventninger til Kåfjords innbyggere fordi tjenesten er under stort press. Det jobbes kontinuerlig med å fordele ressursene hensiktsmessig og etter gjeldende lovkrav.

Kommunen må framover i større grad enn før bruke velferdsteknologi i hjemmet og på institusjon. Samtidig må det det jobbes med oppgavefordeling for å kunne bruke helsepersonell på en god og hensiktsmessig måte.  Det vil på sikt også være behov for aktiv nattevakt for hjemmeboende pasienter. Kriterier for tildeling av tjenester vil også endres i takt med samfunnsutviklingen, blant annet vil terskelen for tildeling av institusjonsplass bli høyere.

For å kunne klare å opprettholde eksisterende tjenestetilbud, så kan det bli nødvendig å innføre egenandeler på enkelte tjenesteområder. Dette vil i så fall behandles politisk før igangsetting.

Ved tildeling av institusjonsplass må det for tiden påregnes ventetid, dette på grunn av mangel på rom og personell. Det vil fremmes en sak til politisk behandling om å fullt ut ta i bruk den fjerde avdelingen på helsetunet. Denne avdelingen er i dag tidvis i bruk.

Åpning av flere sengeplasser krever flere ressurser, og samtidig er det er utfordringer med å rekruttere helsepersonell til våre tjenester. Dette er nasjonale utfordringer og gjelder ikke bare for oss i Kåfjord. Inntil videre må det påregnes at pasienter på korttidsplasser og avlastningsplasser tidvis må dele rom med andre pasienter, samt at avlastning også kan tildeles i andre avdelinger som BoA i Birtavarre.  I akutte tilfeller har vi måttet ta i bruk korridorplass, men dette prøver vi å unngå så langt det er mulig. I tilfeller hvor vi ikke kan tildele plass på institusjon, så prøver vi å tildele andre hjelpetiltak i påvente av institusjonsplass.

For tiden må det påregnes lengre saksbehandlingstid på alle saker. Vi vil imidlertid prioritere hastesaker.

 

Linn Sylvi Steinnes

Kommunalsjef helse, Kåfjord komune