Kåfjord kommune dekker meningokokkvaksine til ungdom mellom 16 – 19 år.
Vaksine fåes på resept, slik at om du ønsker denne må du kontakte fastlege som så lager resepten. Vaksinen må settes av helsepersonell.

Meningokokker er en bakterie som kan finnes som en del av normalflora hos spesielt ungdom. Noen ganger kan denne gi sykdom og dette kan smitte videre til andre gjennom nærkontakt. Sykdommen kan imidlertid spre seg til hjernehinnene, som er en farlig sykdomsutvikling. Sykdommen utvikler seg raskt, og rundt 10% av de som får sykdommen dør.

Siden bakterien oftere befinner seg i halsen hos ungdom enn andre aldersgrupper, samt at ungdom gjerne oftere har tett samvær med andre over flere dager gjennom festing, alkohol, deling av flasker, sigaretter og lite søvn, øker risiko for smitte.

Det er fokus på denne vaksinen, spesielt for ungdom i forkant av russetid.

Imidlertid vil beskyttelsen av slik vaksine vare i ca 5 år, og anbefales at du som ungdom tar allerede nå før videregående skole og evt russetid.
Som nevnt øverst i skrivet, ta kontakt med fastlege/ legekontoret i Kåfjord for slik resept, dersom du ønsker denne.
Om du ikke ønsker den nå, kan du når som helst ta kontakt med oss inntil du fyller 20 år, for vaksinasjon dekket gjennom Kåfjord kommune.

Med vennlig hilsen

Anita Monsen Pedersen                                                                                        
Kommuneoverlege i Kåfjord kommune