Kjære alle sammen, gratulerer med grunnlovsdagen!

Endelig, så kan vi igjen feire 17. mai uten å tenke på munnbind, avstand til hverandre, og andre restriksjona. Det føles veldig godt!

Det e ikke før man får oppleve begrensninga i sitt eget dagligliv, at man egentlig skjønne kor godt det e å leve livet uten at nån styre eller begrense ka du kan få lov til, slik vi har opplevd det de to siste åran med pandemi.

Men sånn e det dessverre ikke for mange av våre medmenneska i andre land, land som e prega av krig og konflikt, og har vært det i mange år.

Krig og konflikt går alltid utover de svakeste i samfunnet, som da får det enda verre. Krig og konflikt ramme spesielt barn og unge som får det kjempevanskelig med å skaffe seg et liv og en framtid.

Mange får sin framtid revet bort, andre et liv med livsvarige skada, og mange miste sine nærmeste for all framtid. Det e opprivanes å lese om, og det e veldig trist.

Ved vår bauta her i Birtavarre, så minnes vi mange som ikke fikk fortsette sine liv. Et liv som for mange kunne vært langt og meningsfylt.

Krigsåran i vårt eget land, og no krigen i Ukrania, kan være med på å sette våre liv i perspektiv. Det mene eg e viktig å tenke på, og ta med oss i hverdagen. For kanskje e vi alle, av og til, litt lite flink til å være takknemlig for det livet vi har her i Kåfjord, med familie, slekt og venna, trygghet, og ikke minst gode helsetjenesta når vi blir syk.

Altså, alle de grunnlegganes tingan som vi har behov for i vår hverdag.

Ja, vi har alle nedtura iblant, og hverdagen blir vanskelig, men oppturan kommer jo som oftest tilbake. Det e det vi alle må se fram mot, oppturan våres!

Og i Norge, under krigsdagan, så va det nok mange nedtura. Det vise blant anna vår minnebauta her med Kåfjordinga som tapte sitt liv og sin framtid.

Men det va helt sikkert også lyspunkt, lyspunkt som ga håp om et fritt Norge uten en truanes og brutal militærmakt, lik det vi ser i Ukraina.

For vårt land så kom det største lyspunkt av alle, frigjøringsdagen 8. mai 1945, men det må også ha vært en fantastisk opplevelse å feire grunnlovsdagen 17. mai 1945, med tanke på 5-år med tysk okkupasjon.

I dag feire vi fortsatt vår grunnlovsdag, som et fritt Norge, med flagg, barnetog og god stemning. Fra min skolegang i barneskolen, så va det en dag som eg alltid gleda meg til. Den va helt spesiell. Det trur eg også våre barn synes i dag.

17. mai e og blir en festdag for alle i Norge, men æresgjestan e alltid barna, derfor kalles ofte dagen for barnas dag.

Årets 17. mai-feiring blir nok ekstra spesiell sia vi ikke har fått feira på normalt vis på tre år

Eg glede meg til resten av dagen, og vil ønske dokker alle en fortsatt fin feiring av vår grunnlovsdag.

Takk for meg!