Det pågår nå et større smitteutbrudd i Hammerfest. Utbruddet har ukjent størrelse og omfang, men forgrener seg allerede til andre kommuner som Alta og Karasjok.

Det første kjente tilfellet hadde bare oppholdt seg i Hammerfest, men hatt sosiale kontakter. Per nå vet man ikke hvordan smitten har kommet seg inn til Hammerfest. Smitteutbrudd gir større nasjonale smittetall og kan bidra å forlenge tiden vi har med gjeldende lover og regler før regjeringen velger å åpne ytterligere opp.

Dette er en påminnelse til befolkningen om at vi lever fortsatt med en pandemi.

Det går mot sommer, man ser enden av pandemien med stadig fremgang i vaksinering og man øker sin sosiale kontakt og treffes gjerne på flere sosiale møtepunkter.

Det er fortsatt svært viktig å følge de generelle nasjonale regler. I prioritert rekkefølge er dette:

  • Hold deg hjemme når du er syk, også lettere forkjølelsessymptomer uten feber. Dette smitter andre og skaper usikkerhet om det er covid-19 eller ikke, det skaper sykefravær.
  • Hold avstand til hverandre. Jo tettere man er på andre mennesker, jo lettere kan eventuelle virus smitte den andre.
  • Vær bevisst håndhygiene.
  • Begrens antall nærkontakter du velger å ha per uke. Nærkontakt er husstanden, noen du har fysisk kontakt med, omså bare håndhilsing, samt noen du har vært nærmere enn 2 meter i mer enn 15 minutter.

Har du symptomer på luftveissykdom slik som sår hals, hoste, feber eller lettere forkjølet, selv om du bare har vært lokalt i Kåfjord. Kom gjerne å teste deg likevel. Det er slik vi har kontroll på at det ikke foregår skjult smitte blant oss.                                                                                                                         

Med vennlig hilsen

Anita Monsen Pedersen                                                                                        
Kommuneoverlege i Kåfjord kommune