Endringer før fristen er utløpt
 

Fram til innleveringsfristen har forslagsstillerne full rådighet over listeforslaget, selv om det er levert til valgstyret. De kan endre rekkefølgen på kandidatene, bytte ut kandidater og så videre  De kan også levere inn et nytt listeforslag.

Dersom det er levert inn flere listeforslag fra samme parti er det det sist innleverte som gjelder.

 
 
Frist for innlevering: FRIST: 31. MARS

31. mars i valgåret kl. 12 på formiddagen er fristen for å levere listeforslag.

Et gyldig listeforslag må enten

  • ha kommet fram til kommunen eller fylkeskommunen innen fristen, via post eller personlig innlevering, eller
  • ha kommet inn til kommunen eller fylkeskommunen innen fristen, gjennom Valgdirektoratets løsning for innsamling av elektroniske underskrifter på listeforslag, eller
  • ha kommet inn til kommunen eller fylkeskommunen via faks eller e-post innen fristen, så sant signaturene er synlige på forslaget. Originale underskrifter må leveres eller sendes inn med det samme.
 
 
Offentlig ettersyn
 

Legg listeforslagene ut til ettersyn etter hvert som de kommer inn. Det er opp til valgstyret eller fylkesvalgstyret hvordan de ønsker å gjøre dette.

 

 
 
Digital innlevering
 

I 2021 kunne partiene for første gang levere inn listeforslag med elektroniske underskrifter. Denne løsningen er utviklet videre, og det er nå anledning til å både samle inn underskrifter og levere inn listeforslagene gjennom nettsiden. Dette gjelder både registrerte partier og uregistrerte grupper.

 

 
 
Tilbakekalling FRIST: 20. APRIL
 

Tillitsutvalget til forslagsstiller kan trekke tilbake listeforslaget. Fristen for tilbakekalling er 20. april kl. 12.

Hvem utgjør tillitsutvalget?

  • For et registrert parti som kun har to underskrifter på listeforslaget, regnes styret i lokalavdelingen som tillitsutvalg.
  • For øvrige partier og lister må det oppgis hvem som er tillitsutvalg, ellers regnes de fem øverste underskriverne som tillitsutvalget.

Valgloven § 6-1. Krav til listeforslaget

(1) Fristen for innlevering av listeforslag er kl. 12 den 31. mars i valgåret. Listeforslaget anses for innlevert når det er kommet inn til kommunen ved kommunestyrevalg og til fylkeskommunen ved stortingsvalg og fylkestingsvalg. Samme parti eller gruppe kan bare stille én liste i hvert valgdistrikt.
(2) Listeforslaget må oppfylle følgende vilkår:
a. Det må angi hvilket valg det gjelder.
b. Det må ha en overskrift som angir det parti eller den gruppe som har fremsatt forslaget. Hvis listeforslaget er satt frem av et registrert politisk parti, skal overskriften være enslydende med partiets registrerte navn. Overskriften må ellers ikke kunne forveksles med navnet på et registrert politisk parti, registrert samepolitisk enhet eller med overskriften på andre listeforslag i valgdistriktet.
c. Det må angi hvilke kandidater som stiller til valg på listen. Kandidatene må ikke være felles med kandidater på andre listeforslag som gjelder samme valg i samme valgdistrikt. Antallet kandidater skal oppfylle kravene i § 6-2. Kandidatene skal være oppført med fornavn, etternavn og fødselsår. Opplysning om kandidatenes stilling eller bosted kan påføres. Dette skal gjøres hvis det er nødvendig for å unngå forveksling av kandidatene på listen.
d. Listeforslaget må være underskrevet av et visst antall personer, jf § 6-3.
e. Det må inneholde navn på en tillitsvalgt og en vararepresentant blant dem som har skrevet under på listeforslaget. Disse skal ha myndighet til å forhandle med fylkesvalgstyret eller valgstyret om endringer på listeforslaget. Det bør også angis navn på et visst antall personer blant dem som har underskrevet på listeforslaget, som skal fungere som tillitsutvalg med myndighet til å trekke listeforslaget tilbake.
(3) Listeforslaget må ha vedlegg som nevnt i § 6-4.
(4) Listeforslaget skal ikke inneholde annen type informasjon til velgerne enn det som fremgår av denne paragrafen.

Det skal velges 17 kommunestyrerepresentanter fra Kåfjord ved Kommunestyrevalget 2023.

Det betyr at i henhold til valglovens § 6-2 nr 2, skal det i Kåfjord være minst 7 og maksimum 23 navn på listene.